Actualizat la 13.11.2015 ora 21:52

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI SĂRBĂTORITĂ

LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”I.GERVESCU” SĂVINEȘTI

1dec

Ziua Națională, moment de bucurie pentru toți românii, a fost sărbătorită vineri, 29 noiembrie 2019, la Școala Gimnazială ”I.Gervescu” Săvinești. Elevii, alături de cadrele didactice  și de conducerea școlii, au marcat această zi, în avans, prin organizarea unei deosebite serbări, care a avut loc la Căminul cultural din localitate. Le-au fost alături părinții, membri ai Consiliului local, precum și preotul paroh Petru Munteanu.

11dec

Pregătită de fapta lui Mihai Viteazul de la 1600, de ”Unirea cea mică” din 1859 și de lupta eroică din anii 1916-1918, „Unirea cea mare” s-a înfăptuit la 1 Decembrie 1918 și a fost cel mai mare și mai fericit moment din istoria noastră. Povestea Țărilor Române a fost spusă de elevii clasei a V-a, îndrumați de prof. Mihaela Aparaschivei.

2deca

Visul de sute de ani ai acelora de aceeași limbă, obiceiuri, credință și origini s-a împlinit prin unirea într-un singur neam. Despre colțul de rai, numit România, au recitat și cântat elevii clasei a III-a, pregătiți de doamna învățătoare Maria Puiu.

2Decembrie

            Dragostea pentru țară este un sentiment care apare de la o vârstă fragedă și au demonstarat acest lucru elevii clasei pregătitoare, călăuziți de prof.înv.primar Carmen Doboș.

aas

            Cu mândrie despre scumpa tară românească au recitat și cântat fluturașii de la clasa I, îndrumați de d-na prof.înv.primar Niculina Ioan.

aqqa

            Elevii clasei a II-a, pregătiți de prof.înv.primarVasile Rusu au îmbinat prin dans elemente de folclor românesc cu unele din folclorul universal.

 fffa

            Bobocii clasei I, coordonați de prof.înv.primar Alina Chiorbeja, au pregătit un purpuriu de cântece patriotice.

bbbb

Un deosebit colaj de versuri, prin care si-au exprimat devotamentul și dragostea de țară, au prezentat elevii clasei a IV-a, îndrumați de prof.înv.primar Elena Țăruș.

aasdsad

Și elevii de clasa a IV-a, alături de d-na învățătoare Mihaela Crăciun, s-au pregătit cu mare bucurie pentru această sărbătoare.

22

Acum 101 ani s-a împlinit visarea cea mare și de întotdeauna a românilor: Unirea României într-un singur popor, unde oamenii vorbesc aceeați limbă. Urări alese au adus țării lor elevii clasei a VI-a, ghidați de prof. Alexandra Imbru.

hgfhf

Călăuziți de doamnele profesoare Lenuța Bontaș-Năstase și Bianca Pisaltu, elevii claselor a VIII-a au pregătit un frumos dans modern.

nnn

România, țara noastră, s-a făcut cu jertfe, cu viața a zeci și sute de mii de viteji. Să nu-i uităm și să-i slăvim din toată inima noastră pe eroii neamului, este deviza sub care au pregătit un moment emoționant elevii clasei a III-a, coordonați de d-na învățătoare Maria Popîrda.

 761

Pe rimuri de muzică pop, un mesaj muzical pentru toți românii, au transmis și elevii clasei a V-a, îndrumați de prof. Alexandra Curbăt.

991

Ziua Națională, 1 Decembrie este o zi de sărbătoare pentru tot neamul românesc. O zi specială, care ne amintește că începând cu primii ani ai secolului XX, provinciile istorice românești au devenit istorie, iar România, un stat unitar și indivizibil, a apărut pe harta lumii. Ziua Națională a României reprezintă totodată pentru întreaga suflare românească un prilej de cinstire a memoriei celor care au reușit să ducă la îndeplinire idealul de unire al locuitorilor tuturor provinciilor românești.

"...Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşireaunităţiinaţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţeiunităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.

(Florin Constantiniu - O istorie sinceră a poporului român, ed. Univers Enciclopedic, 1997)

Pentru noi, 1 Decembrie este o zi încărcată de istorie, o zi care a marcat poporul român în bine şi o zi pe care trebuie să o păstrăm şi să o sărbătorim an de an. 

Ziua de 1 Decembrie pentru comunitatea noastă reprezintăun prilej de a sărbători, de a ne apleca în fața eroilor cu pioșenie.Toți, de la mic la mare, copii, părinți, cadre didactice trebuie săîi cânte României și să se bucure.

Elevii școlii noastre au înțeles că ziua de 1 Decembrie înseamnă o zi deosebită,în care ne aducem aminte de mândra istorie a poporului nostru și de toate victoriile și înfăptuirile voievozilor. Dar cel mai important, prin exemplul nostru, al cadrelor didactice, le arătăm că suntem români și trebuie să ne mândrim cu asta, pentru că România este o țară frumoasă, cu oameni buni și muncitori, veseli și iubitori.

Aceasta este patria noastră, România!

VITEJI NE-AU FOST STRĂMOŞII !

DEMNI LE SUNT ASTĂZI URMAŞII !

La mulți ani, România!

La mulți ani, dragi români!

123456

Go to top