Actualizat la 13.11.2015 ora 21:52
Menu

Campania de 19 zile de prevenire a violenței și abuzurilor asupra copiilor și tinerilor

Săptămâna Educației Globale  ”Lumea mea depinde de noi”

Școala Gimnazială „I.Gervescu” Săvinești, județul Neamț

           În perioada 1- 19 noiembrie 2017 în școala noastră s-au desfășurat activități din cadrul Campaniei de 19 zile de prevenire a violenței și abuzurilor asupra copiilor și tinerilor, un proiect național de conștientizare, consultare și participare a copiilor și tinerilor la prevenirea tuturor formelor de violență exercitate asupra lor în familie, școală, comunitate.

            De asemenea, agenda săptămânii 13 – 17 noiembrie 2017 a cuprins numeroase activități” dedicate Săptămânii Educației Globale cu tema "Lumea mea depinde de noi" , în care au fost implicați elevi, cadre didactice și  părinți.

Cadrele didactice au derulat acțiuni, la nivelul celor 17 clase din învățământul primar și gimnazial,care au abordat atât tema campaniei 2017 „practicile tradiționale dăunătoare pentru copii” precum și teme de interes specific, de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor. Temele respective au fost: ”Spune NU violenței!”, „Prevenirea consumului de substanțe ilicite”, ”Discriminarea”, „Violența în mediul școlar și social” , „ Ajută,explică,nu lovi!” , „Agresivitatea, abuzul și violența” , „Nu - violenței în școli!” , „Pericolele comunicării virtuale”, „ Stop violența!” .

       Activitățile au informat elevii despre pericolele din mediul online, metodele de protecție pentru o navigare sigură pe internet, discriminare, violența și formele violenței cât și prevenirea traficului de persoane.

O activitate deosebită, organizată sub forma unei dezbateri, a avut loc în data de 16.11.2017, sub genericul ”Viața fără violență”, la care au participat elevi, cadre didactice și părinți, precum și invitați din rândul preoților parohi, de la Poliția Locală Săvinești și de la compartimentul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Săvinești.

            Problemele dezbătute s-au axat pe tema violenței, sub toate formele ei, întâlnită  în familie, la școală, pe stradă, în comunitate și, mai ales, ce putem face pentru a înlătura acest fenomen din viața noastră.

            Preotul paroh Lupu-Marinei Constantin, în cuvântul d-lui a ținut să scoată în evidență rolul important pe care îl are biserica în educația copilului  și pentru că lumea pe care o creem depinde de noi ar trebui să ne unim forțele ( școală, familie, biserică, autorități) pentru a o face mai bună și  mai curată.

Reprezentanta Poliției Locale Săvinești mulțumește conducerii școlii pentru invitație, și apeciază  organizarea unei asemenea activități, pe această temă, pe care o apreciază ca fiind foarte educativă, mai ales că sunt prezenți,  pe lângă elevi și părinții acestora.   În cuvântul dumneaei a ținut să precizeze faptul că mediul familial reprezintă una dintre sursele  agresivității elevilor și că cea mai gravă formă de manifestare a violenței în cadrul familiei este bătaia. De aceea un copil crescut  într-un mediu violent, devine la rândul său violent cu cei din jur.

D-l prof.pentru înv. primar Rusu Vasile a ținut să explice celor prezenți cum pot să-și reprime un comportament impulsiv aducându-și aminte de Hârtia mototolită. Ia o hârtie perfect întinsă în mână, o mototolește și apoi încercă să o facă la fel cum era înainte, lucru care este imposibil. În concluzie, le atrage atenția celor prezenți că inima copiilor, a oamenilor în general, este ca această coală de hârtie. Impresia pe care o lași în acea inimă pe care ai rănit-o va fi la fel de greu de șters precum ridurile  de pe această hârtie. Chiar dacă vom încerca să corectăm greșeala, semnele vor rămâne

 În încheiere activității, d-na director prof. Ana Vasiliu precizează faptul că violenţa este o problemă care îşi face simţită prezenţa din ce în ce mai mult în societate, iar de câţiva ani şi în şcoală.

Există un nivel de indisciplină în şcoli, ca rezultat al faptului că elevii sunt la o vârstă la care sunt tentaţi să treacă peste reguli, iar această indisciplină poate duce la un comportament violent. Lipsa modelelor sociale, mediatizarea excesivă a cazurilor de violenţă şi indisciplină pot influenţa comportamentul elevilor, aceştia putând fi tentaţi să imite acţiunile văzute la televizor. Copiii sunt în şcoală şase sau şapte ore pe zi. În rest sunt acasă, pe stradă, se uită la televizor. Tot ce învaţă în şcoală – cum să vorbească, cum să se poarte – este contrazis de ce văd în rest. Părinţii  ar trebui să se implice mai mult.

 În centrul învățării despre rezistența la violență trebuie să se afle iubirea și dorința tuturor de a trăi într-o lume plină de pace, iubire și armonie, deci putem spune lumea mea depinde de noi.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Go to top